Potser és un somni, però no és bonic i meravellós somiar?

dijous, 9 de novembre del 2023

UZBEKISTAN, descobrint la ruta de la seda

 


Quan sents el nom d'Uzbekistan, et sona llunyà, desconegut....Però si parles de la ruta de la seda, de Samarkanda, de Bukhara, dels perses i els mongols, els noms ja comencen a sonar una mica més. I no només això sinó que et comencen a transportar a una altra època quasi mística. I aquest sentiment el veus i perceps més intensament quan et trobes caminant entremig de mesquites, palaus i basars.

Però comencem pel principi...

Aquesta vegada el viatge el comparteixo i el visc amb un molt bon amic i company de feina, el David, que no va dubtar en apuntar-se a descobrir aquest racó de món.

Arribant a Taixkent, la capital del país, et comences a treure de sobre certs estereotips que es podien tenir sabent que el país no es va independitzar de Rússia fins el 1991. I és que una gran part del centre de la ciutat són grans avingudes, parcs i gratacels. Una modernitat que conviu amb la zona més "històrica" i monumental que van erigir els mongols. I entre tot això un basar on es combinen els carrers oberts i la "gran cúpula" on t'espera tot un univers de primeres matèries càrniques i els batecs de centenars de persones mirant i comprant....Una barreja de conceptes que serveixen per començar a agafar el pols al què ens espera.

Per arribar a Samarkanda agafem el tren i en poc més de dues hores ens plantem a la ciutat on totes les grans civil·litzacions hi han fet parada. I és que fins i tot Alexandre el Gran va decidir casar-se amb Roxana, la princesa de l'antiga "Marakanda" i des d'aquí inicià la conquesta de la Índia. 

Però sobretot el què segueix viu i vibrant són les grans construccions que hi varen deixar els descendents de Genghis Khan, començant per Amir Timur. La bellesa del Rejistan i la grandiositat de les diferents mesquites i escoles escampades per la ciutat, segueixen fent gran el nom de Samarcanda i t'evoquen a un passat ple de cultura, ciència i poder. Això sí, aquí s'ha de vigilar de no anar a menjar als restaurants que hi ha davant del Rejistan ja que són com els que tenim a la rambla de Barcelona pels turistes incauts. Hi ha llocs molt millors per degustar l'excel·lent gastronomia Uzbeka, com el meravellós Afrosiyob Cafe, que val la pena arribar-s'hi, o el Somsa número 1 per a poder degustar aquesta especialitat.

No et cansaries de caminar amb aquestes meravelloses vistes, tant de dia com de nit, imaginant com deuria ser en aquella època d'esplendor, després d'arribar creuant el desert amb una caravana de camells.

Arribant a Bukhara després d'una hora i mitja de tren des de Samarkanda, vas entrant encara més en aquests antics oasis dins la "gran ruta". La part antiga de la ciutat, aquí es mes delimitada i fàcil de caminar. Quasi que no caldria ni que tinguessis reservada l'estança ja que la quantitat d'hotels i hotelets a tocar del centre històric es increïble! Aquí abunden les antigues escoles, i on descansaven les caravanes, convertits avui dia en petits basars i museus on pots contemplar la història de la regió, i els grans científics, pensadors i astrònoms que va originar. I és que la zona de Bukhara va ser la capital del coneixement durant els segles IX, X i XI, i així en donen testimoni noms com el del famós metge Ibn Sina (Avicena). Els colors del desert barrejats amb les diferents tonalitats de blau de la ceràmica dels monuments fan que no et cansis d'anar mirant amunt amb un somriure als llavis.

I per arribar a Khiva des de Bukhara t'esperen unes set hores de cotxe on descobreixes la terra desèrtica que separava aquestes grans ciutats de l'antiguitat. On ets conscient del camí que es feia per seguir en ruta i compartir els coneixements i els materials des de la xina fins Europa. Una jornada de carretera on acabes creuant el riu Amu Daria o Oxus, riu de vital importància en la història ja que separava la terra de la Bàctria amb la de la Sogdiana. Per on va creuar Alexandre el Gran a la conquesta de les terres desconegudes de l'Est.

Bukhara, ciutat entre murs de terra i fang, de petites dimensions on els carrers principals han canviat les mercaderies que arribaven de llocs llunyans amb les caravanes per parades de teles, roba, i diferents complements que fan girar els ulls als turistes. On a cada racó hi ha una mesquita, un minaret, una antiga escola o algun petit parc on asseure's i deixar-te endur per les cúpules blaves i verdes. On perdre't caminant, deixant que et portin els sentits, és una manera fàcil d'anar descobrint els petits secrets que amaga aquesta ciutat. On val la pena pujar en alguna de les diferents terrasses i contemplar les vistes  i entendre què havia de ser arribar després de jornades de viatge i contemplar una ciutat així.

Realment és un viatge que et transporta a altres èpoques, on la gent és amable i la gastronomia excel·lent i gens complicada. On si que és veritat que has d'anar atent als regatejos de certes coses, sobretot amb els taxistes, però a la vegada on ningú t'ofèn i t'intenten ajudar en el què puguin tot i que no parlen gaire anglès. 

Un país que amaga molts més secrets que els que nosaltres vàrem veure i que esperem anar-los descobrint poc a poc en altres ocasions, ja que tota aquella zona transpira història, llegendes i natura només aptes pels somiadors.


Aquí van les FOTOS



diumenge, 15 de gener del 2023

Cap d'any a Nova Orleans...amb sopresa


 Aquest any havíem decidit passar una setmana i el cap d'any a una de les ciutats d'EEUU que ens cridava molt l'atenció des de feia temps...Nova Orleans. Havien de ser set dies descobrint els carrers, barris i rodalies pantanoses d'aquesta zona, però al final per aquelles coses del destí (i de volar) ens va "tocar" treure dos dies de Nova Orleans i passar-los a Nova York! Tota una sorpresa a l'inici del viatge que, tot i arrufar el nas al principi, ens va meravellar i vàrem poder gaudir, posant un punt molt diferent i interessant a la idea de viatge que portàvem. Es excitant i sorprenent la primera vegada que surts del metro i mires cap al cel. I la petitesa que notes quan estàs envoltat de magnífics edificis i sents el batec dels carrers d'aquesta ciutat que t'animen a caminar i a descobrir tantes coses que et van traslladant a pel·lícules, llibres, imatges...

Van ser dos dies intensos, de molt caminar i descobrir...i sobretot de gaudir d'una ciutat que en aquell moment no es trobava dins el nostre imaginari del viatge. Una gran sorpresa i una meravellosa experiència per anar fent boca.

Quan, tres dies més tard del previst vàrem arribar a Nova Orleans, baixats del taxi davant la porta de l'hotel al famós barri francès, els batecs que ens varen arribar eren uns completament diferents dels de Nova York...uns batecs de música al carrer, de vibració tocada amb mil instruments a la ciutat que va veure néixer el jazz, de la ciutat on la barreja de cultures i història es transmet a cada cantonada, ciutat orgullosa dels seus orígens i de la seva varietat...influència francesa, espanyola, africana, criolla, americana....I tot això ho pots percebre a cada pas, a cada nota cantada o tocada per la gran varietat de músics de carrer que donen vida a les pedres, als arbres i a la gent que es deixa endur pel ritme de Nova Orleans.

Al disposar de cinc dies, amb festa de cap d'any inclosa, vàrem decidir deixar-nos endur pels peus i els sentiments i vàrem estar recorrent a peu, en tramvia i en vaixell de pales els diferents racons i barris de la ciutat, deixant-nos per una altra ocasió la descoberta de les antigues plantacions, els pantans i les rodalies de la ciutat. I així vam anar recorrent el barri francès, els parcs, els cementiris llegendaris, els barris de cases victorianes i el gran Mississipi, per poder fer-nos una idea del què havia viscut aquesta ciutat al llarg del temps. I als vespres només calia deixar-te portar per l'oïda i el que et despertava la música que sortia dels diferents bars amb identitat pròpia on descobries els diferents tipus de música que es tocava en directe a cada un d'ells. I on aquesta música que vibrava als carrers et transportava més lluny, allà que entraves per acabar fent una bona cervesa amb una millor música.

I al migdia s'aprofitava per anar descobrint, també, els diferents plats de la immensa carta culinària i la barreja de sabors de cada una de les cultures que conformen la història de la ciutat. Tot un plaer pels amants de la varietat :)

Això si, com a dada d'interès per un viatge a EEUU, molt més a Nova York, però també a Nova Orleans...els preus del dia a dia en qüestió de menjar, entrades, etc. ens varen semblar molt alts. A tenir-ho en compte si s'hi vol anar...

Però en definitiva...Va acabar sent un viatge complert a més no poder. Amb grans i boníssimes sensacions completament diferents a les dues meravelloses ciutats...amb grans experiències viscudes i millors descobertes (són les coses bones de viatjar), que simplement deixant-te portar pels peus i els sentiments, va fer que tornéssim enamorats de tot el que hem viscut i encara amb més ganes, si això és possible, de seguir descobrint nous destins i endur-nos un trosset més per guardar i recordar.

Aquí van les FOTOS (i alguns vídeos...)